vineri, 25 martie 2016

Ce Declanseaza Plecarea Copiilor Din Cuibul Parintilor si Cand Este Momentul Optim Sa O Faca

          Pot pleca la studii gimnaziale, liceale sau universitare in alt oras, sau sa ma casatoresc sau sa ma mut cu cineva intr-o alta casa, sau pur si simplu, si asta e varianta cea mai buna dupa parerea mea, este mutatul ca si persoana singura si independenta intr-o locatie noua la o varsta matura. Aceasta varianta din urma este cea mai sigura, pentru ca am motivele cele mai clare si puternice pentru a ma muta din casa parinteasca. Favorizatii sunt cei care vin la studii in alt oras si stau in chirie la apartament si nu in camin studentesc, acesti tineri au un avantaj conjunctural imens...

        De fapt si de drept conteaza ce varsta psihologica am cand plec din caminul parintesc, daca am “mostenit doar psihologia sanatoasa” de la “ai mei”, daca motivele mele principale sunt descoperirea de sine si trecerea la nivelul urmator, daca locuitul cu parintii devine nociv intr-un fel ciudat dar real, atunci e timpul sa plec si sa ma mut singur.

        Eu cred cu tarie ca fiecare om isi doreste cu ardoare ca locuiasca singur intr-un anumit interval de timp din viata lui, chiar daca e constient sau nu de lucrul acesta, de obicei cei care nu sesizeaza asta au o insatisfactie toata viata, simt ca le lipseste ceva esential. Banuiesc ca pot exista si oameni care isi gasesc identitatea nelocuind niciodata singuri, de exemplu imi gasesc o partenera cat stau cu parintii si imediat dupa plecarea de acasa ma mut impreuna cu ea, dar cat stau cu parintii, in procesul de crestere, imi este satisfacuta nevoia de independenta prin faptul ca imi este data libertatea sa iau cat mai multe decizii legate de cum imi traiesc viata, cum folosesc spatiul meu, cum ma imbrac, ce dieta imi insusesc si inca o mie de lucruri personale.

        Un fapt important am vazut la un prieten de al meu, care s-a casatorit si s-a mutat cu sotia intr-o camera din apartamentul parintilor. Dupa ani de discutii, parintii au vandut apartamentul lor si l-au schimbat pe doua mai mici, unul daruindu-l baiatului si familiei sale de trei membri, aparand intre timp si un copil frumos si sanatos. Prima mea intrebare a fost de ce nu au facut parintii aceasta operatiune inainte ca baiatul sa fie casatorit si sa devina tata, sau poate chiar inainte sa fie intr-o relatie.

        Asta imi aduce aminte de Morometii, unde baietii cei mari tanjeau dupa o parte din avere ca sa-si inceapa viata personala cu incredere...si pana la urma si-au luat singuri mostenirea...Parintii sunt atasati de ce au agonisit, sau nu au incredere ca daca isi impart averea, copiii sunt capabili sa o pastreze pana isi fac o familie, se gandesc ca doar a avea o familie responsabilizeaza barbatul si de ce nu si femeia, sa nu-si prapadeasca, de exemplu, apartamentul primit cadou. Aceste decizii relativ complexe spun multe despre o familie, despre puterea de judecata a parintilor considerati cei mai maturi, care au familii si copii, care au mai multa sau mai putina viziune.


         Plec de acasa de la parinti cand lucrurile sunt corect aranjate, chair daca ei sunt sau nu constienti de asta, noi generatia urmatoare avem datoria sa reglam lucrurile corect din start, conceptul de chirias si nu proprietar ajuta sa nu ma grabesc sa ma vad in calitatea iluzorie de proprietar (de multe ori sunt intr-o iluzie pentru ca nu mi-am platit inca creditul cand ma mut in apatament), utilizez la maxim ceea ce mostenesc, asta daca primesc ceva, daca nu, macar administrez corect “dorinta de a imprumuta”...

        
Daca ti-a placut articolul sau daca vrei noutati de la mine, te poti abona pe email aici